Razgovarano o planovima za razvoj privrede na području BPK-a Goražde - Goražde PRESS

Breaking

28. 09. 2016.

Razgovarano o planovima za razvoj privrede na području BPK-a Goražde

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde, gdje se susreo s predsjedavajućom Skupštine BPK-a Goražde Aidom Obućom, premijerom Emirom Okovićem i ministrima u Vladi BPK-a Goražde.

Na sastanku, kojem su također prisustvovali delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Sanel Mušović, poslanik u Skupštini BPK-a Muradif Kanlić  i predsjednik Privredne komore BPK-a Dževad Terović, razgovarano je o stanju privrede u ovom kantonu i razvojnim planovima za naredni period.

– Što se tiče industrije, razgovarali smo o namjenskoj industriji, o procesima ozdravljenja naše kompanije „Ginex“ i o budućim pravcima djelovanja u toj namjenskoj industriji. Kompanija „Ginex“ je, kako svi znate, u 2015. godini zaposlila novih stotinu radnika. U 2016. također će biti blizu novih sto radnika i mi se nadamo, sa ovom tendencijom porasta potražnje, da ćemo i u 2017. godini isto tako ostvariti povećanje broja zaposlenih, ali isto tako povećanje prihoda i ukupnog profita te kompanije – kazao je federalni ministar Nermin Džindić.

Posjeta federalnog ministra Džindića, kao i nedavne posjete drugih predstavnika sa viših nivoa vlasti ocijenjene su kao veoma pozitivne za BPK Goražde, te je istaknuto da su one omogućile otvaranje razgovora o veoma važnim projektima za ovaj kanton.

– Očigledno je da su mnogi projekti definisani i uokvireni i dosta će zavisiti od nas u kantonima i općinama, da tim projektima pružimo našu podršku. Ja ću istaći da smo mi dosta stvari uradili u smislu povezanosti sa većim centrima i ondje gdje smo uspjeli doći do većeg nivoa u pripremi projektne dokumentacije, ti projekti su dobili apsolutnu podršku i prolaznost na većim nivoima– kazao je premijer Emir Oković.

Na značaj današnje posjete ukazao je i ministar za privredu Meho Mašala.

– Obzirom da je ovo industrijski kraj, nama je ova posjeta jako važna. Razgovarali smo o čitavom nizu projekata koji su do sada realizirani, kao i o planovima Federacije na ovom prostoru u vidu osnivanja novih industrijskih zona i postrojenja koja bi trebala dovesti do novih radnih mjesta – istakao je on.

Jedna od tema sastanka bili su i planovi u energetskom sektoru, s posebnim akcentom na izgradnju hidroelektrane „Ustikolina.“

– Taj projekat se u okviru Elektroprivrede, izvršna jedinica za strateške investicije, već radi i studija je pri kraju. Mi se nadamo da ćemo do sredine naredne godine imati kompletan projekat pripremljen i spreman za realizaciju. Obzirom da se radi o načinu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, on ima prednost od svih finansijera – kazao je ministar Džindić.

O značaju projekta HE Ustikolina govorio je i ministar za privredu Meho Mašala.

– Jedan od strateških projekata Federacije BiH je izgradnja HE Ustikolina. HE Vranduk, kao što je poznato, je već započela. U pripremi su, dakle, feasibility studije koje treba da pokažu i ocijene kvalitet i obim te investicije i njene opravdanosti na ovom prostoru – kazao je on.

Na sastanku je ukazano i na potencijale za razvoj namjenske industrije na ovom prostoru i istaknuto da bi se ti kapaciteti u budućnosti mogli udvostručiti. Takođe, bilo je govora i o planovima za izgradnju fabrike gipsa, te je dogovoreno da se pripremi kompletna dokumentacija u vezi s ovim projektom i dostavi nadležnom federalnom ministarstvu kako bi se obavili inicijalni razgovori s potencijalnim investitorima.

Po završetku sastanka, ministar Džindić je posjetio kompanije „Bektoprecisa,“ „Prevent,“ Emka Bosnia“ te kompanije na prostoru industrijske zone „Pobjeda.“


bpkg.gov.ba

Stranice