Počela 13 po redu kulturno-privredna manifestacija "Dani jabuke" Goražde 2016 - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

13. 10. 2016.

Počela 13 po redu kulturno-privredna manifestacija "Dani jabuke" Goražde 2016 - FOTO

Goražde je po XIII put domaćin privredno-kulturne manifestacije "Dani Jabuke’’ Sajam je u prisustvu brojnih zvanica otvoren danas. Ceremonija svečanog otvaranja Sajma održana je na platou ispred Gradske dvorane ‘’Mirsad Hurić’’. Otvaranju Sajma prisustvovali su brojni zvaničnici, među kojima i načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, načelnica Općine Visoko Amra Babić, načelnik Opštine Foča Radisav Mašić. Riječi dobrodošlice zvanicama i učesnicima Sajma najprije je uputio predsjednik Upravnog Odbora PKM ‘’Dani jabuke’’ Mirsad Hubanić. O ulozi i značaju ovog Sajma govorili su brojni zvaničnici među kojima Predsjednik Skupštine UPKM ‘’Dani jabuke’’ prof.dr Mirsad Kurtović koji je godinama dio ovog velikog projekta i koji svojim stručnim znanjem pomaže Manifestaciju. Veliku podršku ova Manifestacija od samog osnivanja dobila je i od strane stručnjaka Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta Sarajevo, te  se u ime ove ustanove obratila prof. dr. Pakeza Drkenda prodekanica za nauku PPF UNSA. Posebnu dobrodošlicu gostima i učesnicima Sajma poželio je načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je pored toga naglasio kako je Goražde ranije bilo prepoznatljivo po autohtonoj jabuci, šljivi i orahu, te da će se ubuduće veća pažnja posvetiti razvoju poljoprivrede i turizma, čemu veliki doprinos daje i sam Sajam. O značaju Sajma govorili su i ministar privrede u Vladi BPK-a Meho Mašala, te  premijer BPK- Emir Oković. XIII po redu Sajam jabuke zvanično je u ime ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića otvorio sekretar ovog ministarstva Hamdo Tinjak, koji je naglasio da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prepoznalo značaj ove Manifestacije i daje punu podršku istoj. Riječ o tradicionalnom internacionalnom sajmu koji predstavlja jednu od najznačajnijih privrednih manifestacija u BiH kazao je gosp. Tinjak.

Organizatori Sajma ističu kako su pripreme za Sajam počele još u aprilu ove godine te da je riječ o do sada najbolje organiziranom sajmu.Na manifestaciji, po kojoj je Goražde postalo prepoznatljivo u cijelom regionu, ove godine svoje proizvode predstavit će više od 80 izlagača. Svi izložbeni kapaciteti u prostoru dvorane "Mirsad Hurić"  su popunjeni, a ove godine pored izlagača iz BiH na sajmu će svoje proizvode predstaviti i privrednici iz Albanije, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Mirsad Hubanić, predsjednik Udruženja "Dani jabuke" ističe da poljoprivredna i prehrambena industrija uglavnom imaju primat i na ovogodišnjem sajmu, dok će se predstaviti i organizacije iz oblasti turizma ruralnog razvoja i nevladinog sektora.

Osmu godinu zaredom značajnu podsajamsku aktivnost predstavlja kviz u kojem se takmiče učenici srednjih poljoprivrednih škola.  Pored 12 škola iz BiH u kvizu znanja poljoprivrednih škola učestvuju škole iz Hrvatske i Srbije.Ovogodišnju privrednu kulturnu manifestaciju "Dani jabuke" podržalo je državno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Podršku su pružili i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Vlada BPK-a Goražde, Općina Goražde, Općina Foča u F BiH, OXFAM, IFAD, Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora BPK-a. Manifestaciju su podržali i BH Telekom, Sarajevo Osiguranje, Unis Ginex, Oniprom doo, Agros doo, Okac doo, JP Bosansko-podrinjske šume, El Tarik Oil, Grafomerx Goražde, te Privredna banka Sarajevo, filijala Goražde.

POGLEDAJTE CIJELU FOTO-GALERIJU "DANI JABUKE" - 2016gorazde.ba

Stranice