Izabran nadzor za realizaciju putnih pravaca Osanica-Ilovača i Mravinjac-Berič - Goražde PRESS

Breaking

09. 01. 2017.

Izabran nadzor za realizaciju putnih pravaca Osanica-Ilovača i Mravinjac-Berič

U Maloj sali Općine Goražde danas je organizovano potpisivanje Ugovora o vršenju usluga stručnog nadzora nad izvođenjem radova na rekonstrukciji lokalnog puta Osanica – Ilovača i lokalnog puta Mravinjac – Berič sa firmom ''DESING&QC'' d.o.o. Sarajevo.

Ugovore u ime Općine Goražde, kao naručioca, sa direktorom firme ''DESING&QC'' d.o.o. Sarajevo Murisom Korjenićom, potpisao je načelnik dr.sci. Muhamed Ramović.

Riječ je o vršenju stručnog nadzora nad izvođenjem radova na rekonstrukciji lokalnog puta Osanica – Ilovača koje će izvodi firma Goraždeputevi d.d. i lokalnog puta Mravinjac – Berič, gdje će radove izvoditi firma ''Okac'' d.o.o.

Ukupna vrijednost potpisanog ugovora stručnog nadzora nad izvođenjem radova na rekonstrukciji pomenutih lokalnih puteva je 67.743,00 KM.

Da je veoma kvalitetan projekat nad kojim će vršiti nadzor istakao je direktor firme ''DESING&QC'' d.o.o. Sarajevo Muris Korjenić – ''Mi smo pripremili stručno tehnički nadzor nad ova dva prethodno pomenuta pravca. Radovi su planirani u roku od 6 mjeseci. Zadatak firme je da vrši stručno-tehnički nadzor, kontrolu kvaliteta radova, kontrolu kvaliteta utrošenih materijala i praćenje implementacije projekta na terenu. Moram priznati da je Općina Goražde i ovaj projekat jedna novina na prostoru čitave BiH. Obzirom da realizujemo projekte po cjeloj državi nismo se do sad susreli na ovakav način da je ovako kvalitetno i u ovom obimu urađen projekat. Investicija je znači 6 miliona KM u putnu infrastrukturu.''

Općina Goražde završila je svoje obaveze kada su u pitanju procedure vezano za Saudijski kredit kazao je u izjavi za medije načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović – ''Današnjim potpisivanjem kada je u pitanju Saudijski kredit Općina Goražde je završila i svoje posljednje obaveze, potpisala je Sporazum sa firmom koja će pratiti nadzor nad izgradnjom ova dva puta. Prije toga potpisali smo ugovor za nadzor za most u Vitkovićima, gdje je firma uvedena u posao. Također 4 firme koje rade vodovodnu mrežu u samom centru grada su uvedene u posao i za nekoliko dana počinju radovi na izgradnji ovih puteva. To bi se desilo danas, bila bi firma uvedena u posao, ali i sam nadzor nam sugeriše da zbog niskih temperatura sačekamo sa radovima nekoliko dana. Rok za završetak radova na pomenutim putevima je 6 mjeseci, dok je rok za most godinu dana i 3 mjeseca za vodovodnu mrežu. Taj kredit koji smo već potpisali, prošle su sve procedure, zadovoljni smo. Rok za otplatu kredita je 25 godina, 5 godina  je grejs period, 2% je kamata. Mislim da je to jedan od najpovoljnijih kredita koji se može dobiti, a sa druge strane olakšanje nam je što se država zadužuje sa ovim, mi vraćamo dug državi. Bitno je spomenuti da sredstva neće ići preko Općine već direktno plaćanje će biti iz Saudijske Arabije firmama. Drago nam je da je ova firma dobila ovaj posao. Riječ je o našem sugrađaninu koji je vlasnik firme koja je u Sarajevu. Procedura oko izbora nadzora je trajala dugo od oktobra iz razloga što smo imali više firmi koje su se prijavile, bilo je i žalbi, dobila je u međuvremenu jedna firma iz Banja Luke, pa je odustala, tako da je Komisija predložila ovu firmu. Zadovoljni smo. Radovi za nekoliko dana počinju. Pozivam sve građane koji još nisu odazvali na pozive da dođu u Pravobranilaštvo i potpišu izjavu o ustupanju svoje parcele, da se jave da imaju vremena, jer inače je Općinsko vijeće donijelo Odluku o eksproprijaciji, ne može niko izgradnju ovih puteva zaustaviti, može svoju naknadu tražiti i to smo spremni, ali nadam se da neće do tog doći, ovo je vakuf i treba svi da damo svoj doprinos.’’


gorazde.ba

Stranice