Pokrenute aktivnosti na izradi Monografije Goražda 1992-1995. godina - Goražde PRESS

Breaking

10. 01. 2017.

Pokrenute aktivnosti na izradi Monografije Goražda 1992-1995. godina

Program rada Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2016. godinu obuhvaćena je i izrada Monografije Goražda 1992-1995. godina.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković kazao je da ideja o izradi ove monografije postoji već duži niz godina, te da je Vlada u protekloj godini pokrenula određene aktivnosti kako bi ova monografija konačno bila urađena.

–  Kroz podršku izradi knjige „Zločini nad djecom Goražda“ mi smo ostvarili određeni kontakt sa Institutom za istraživanje ratnih zločina i u tom kontekstu ova monografija će biti urađena kroz sporazum sa tim Institutom i uz podršku Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, a s naše strane ćemo takođe imati formiran jedan tim koji će raditi na prikupljanju činjenica i podataka – kazao je premijer Oković.

Sa izradom monografije, kako on ističe, neće se žuriti.

– Želimo ovaj posao uraditi detaljno i u potpunosti, tako da očekujemo da ćemo, za godinu i nešto više, po prvi put imati ovu monografiju. Mislim da je to jako značajna stvar za kompletno ovo područje, gdje ćemo ići sa jednim naučnim pristupom i kroz jedno naučno djelo, uz potpunu primjenu objektivnih činjenica i pokazatelja, predstaviti pravu sliku i realno stanje svega onoga što se dešavalo u Goraždu u tom najtežem periodu – kazao je premijer.

Izrada Monografije Goražda, kako je istaknuto, imat će višestruk značaj, posebno s naučno-istraživačkog, kulturno-historijskog i edukativnog aspekta.


bpkg.gov.ba

Stranice