Rok za slanje odgovora iz „Upitnika“ EU do kraja januara 2017. godine - Goražde PRESS

Breaking

11. 01. 2017.

Rok za slanje odgovora iz „Upitnika“ EU do kraja januara 2017. godine

Koordinator za evropske integracije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i član Komisije za evropske integracije na nivou BiH Emir Sijerčić upriličio je danas radni sastanak s predstavnicima Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kao i državnim službenicima unutar ministarstava zaduženim za koordinaciju pripreme odgovora na „Upitnik“ EU ispred našeg kantona.

Na današnjem sastanku istaknut je značaj pravovremenog odgovaranja na „Upitnik“ EU, odnosno do kraja ovog mjeseca, kao i da ministarstva s većim intezitetom rade na odgovaranju pitanja, odnosno da se ulože svi napori kako bi se ispoštovao krajnji rok za dostavljanje odgovora iz „Upitnika“ EU  ispred Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Naime, državni službenici su na seminaru za državne službenike koji je održan u organizaciji Direkcije za evropske integracije u Sarajevu, u periodu od 13-23.12.2016.godine, dobili identificirana pitanja iz Upitnika po poglavljima iz svih oblasti života i zaduženi su da do 25. januara pripreme odgovore, koji će biti najprije proslijeđeni prema koordinatoru i Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koja će u konačnici verificirati te odgovore i tek onda poslati prema državnoj agenciji koja priprema odgovore za BiH.

Na značaj kao i na složenost odgovaranja na pitanja iz Upitnika EU ukazao je i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković.

„Generalno mislim da ćemo u ovoj godini imatu praksu češćeg organizovanja međuresornih sastanaka između uposlenika. Ono na šta će se kantoni u ovoj godini bazirati jeste i ovo pitanje reformske agende. Odgovaranje na Upitnik je nešto što će nas prilično opteretiti jer su to poslovi koji nisu možda vidljivi, a iziskuju mnogo vremena“ – kazao je on.

Ovaj proces bi trebao biti završen do 28. januara, nakon čega je planiran rok od šest mjeseci za prevođenje odgovora kao i eventualnu korekciju ili dopunu određenih odgovora.


bpkg.gov.ba

Stranice