MERKEZ I OSTALI Svjedok se prisjetio ubistva civila srpske nacionalnosti u Goraždu - Goražde PRESS

Breaking

30. 03. 2017.

MERKEZ I OSTALI Svjedok se prisjetio ubistva civila srpske nacionalnosti u Goraždu

Svjedok Tužilaštva BiH Šefik Hodžić izjavio je na suđenju u slučaju "Merkez i ostali", optuženima za ubistva i zatvaranje više od 100 srpskih civila u Goraždu, da je Čedo Jovanović koji je bio zatvoren u zgradi preko puta MUP-a bio teško ranjen i da je podlegao povredama u Domu zdravlja.
Hodžić je rekao da je krajem juna ili početkom jula 1992. godine dobio naredbu ratnog predsjedništva Goražda da se civili srpske nacionalnosti izmjeste u zgradu preko puta MUP-a Goražde.

Kako je posvjedočio, uz naredbu koju mu je dao inspektor Irfan Čeljo, dobio je spisak građana koje su morali premjestiti.

Načelnik Stanice javne bezbjednosti Goražde Ibro Merkez je, kako tvrdi svjedok, bio u zgradi policije, ali nije bio prisutan kada mu je data naredba, prenosi Birn.

Hodžić kaže da je civile doveo u zgradu policijske stanice i predao Čelji. Zatim ih je, kako je pojasnio, odveo u zgradu preko puta MUP-a, a Čeljo ih je raspoređivao.

Tužilaštvo BiH tereti Ibru Merkeza, Ešefa Hurića i Predraga Bogunića da su na području Goražda od jula 1992. do februara 1993. godine naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranju više od 100 civila od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde i član ratnog predsjedništva Skupštine opštine Goražde, Bogunić načelnik SJB-a, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Suđenje će biti nastavljeno 20. aprila.



Vijesti.ba

Stranice