Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde upješno ugasili požare u Orahovicama i Zupčićima - Goražde PRESS

Breaking

23. 03. 2017.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde upješno ugasili požare u Orahovicama i Zupčićima

Nakon što je jučer na području mjesnih zajednica Orahovice i Zupčići, tačnije u mjestima Bogovići i Lug, došlo do pojave šumskog požara, odmah po dojavi pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Općine Goražde (PVJ) izašli su na lice mjesta, gdje su ustanovili obim požara i situaciju na terenu, nakon čega su pristupili akciji gašenja požara koje su stavili pod kontrolu. U akciji su pored pripadnika PVJ učestvovali i mještani, a na terenu su bili prisutni i pripadnici MUP-a BPK-a Goražde. Uzrok požara će utvrditi nadležni organi.

Govoreći o situaciji na terenu predsjednici savjeta pomenutih mjesnih zajednica u izjavi za medije su istakli:''Jučer oko 15:30h dobio sam dojavu od čovjeka čije je imanje gorilo u MZ Orahovice selo Bogovići. Istog trenutka izašao sam na lice mjesta i primjetio sam da se požar širi i da je većih razmjera i da je u opasnosti jedna kuća i dalekovod koji ide prema Rudoj glavi. Odmah sam angažovao šest ljudi i prema instrukcijama komandira Profesionalne vatrogasne jedinice Općine Goražde (PVJ) Mustafe Gece branili smo kuću i pomenuti dalekovod, jer sam po dojavi zvao PVJ. Javili smo i policiji i oni i pripadnici PVJ stigli su na lice mjesta, pomogli nam, tako da je kuća spašena i dalekovod. Ovom prilikom želim se zahvaliti PVJ na brzoj intervenciji, također i MUP-u.'' – naglasio je predsjednik Savjeta MZ Orahovice Adem Mutapčić.

''Blagovremenom intervencijom pripadnika PVJ nije bilo materijalne štete u požaru na području MZ Zupčići, a moglo je da dođe do velike materijalne štete na objektima firme Janjina d.o.o. Ja bih ovom prilikom apelovao na stanovništvo prvo MZ Zupčići pa i svih ostalih mjesnih zajednica da vode računa da ne pale šiblje i druge ostatke prilikom čišćenja imanja, jer je vrijeme pogodno za širenje požara, što može dovesti do velikih šteta pa na kraju i do žrtava. Ovaj požar u MZ Zupčići je lokalizovan i još jedno veliko hvala pripadnicima PVJ na blagovremenom djelovanju.'' - kazao je u izjavi za medije predsjednik Savjeta MZ Zupčići Edvin Džambegović.

Upozorenje građanima da paze prilikom čišćenja imanja uputio je v.d. starješina PVJ Općine Goražde Mustafa Geca – ''Ovi požari su bili 22.03.2017. godine, a u posljednjih mjesec dana mi imamo mnogo intervencija. Apelujemo na građanstvo, ali nema više svrhe i ovim putem ću ponovo zamoliti građanstvo da ne pale vatru blizu šume, da sačekaju pogodnije vrijeme, a što se tiče jučerašnjih požara, komunikacija sa predsjednicima mjesnih zajednica je bila dobra. Izašli smo na lice mjesta u MZ Zupčići kod objekta firme Janjina d.o.o sa jednim vozilom gdje smo ugasili požar, ali poslije minutu kada smo završili sa gašenjem dobili smo dojavu o požaru u MZ Orahovice, gdje smo nakon dojave pošli na intervenciju sa dva vozila. Na licu mjesta čekali su nas povjerenici MZ kojima se ovom prilikom zahvaljujem, jer smo imali izuzetno dobru komunikaciju. Mi moramo štititi sve, a što se tiče opreme raspolažemo jednom solidnom opremom. Kada je u pitanju ljudstvo imamo 14 pripadnika PVJ, plus 3 momka koji rade na ugovor i ovom prilikom zahvaljujem se Službi i Načelniku koji su dozvolili da ti momci rade, jer u ovakvim prilikama za Jedinicu je potrebno 35 do 40 ljudi, ali nadamo se da će se vrijeme promijeniti i da će se smanjiti broj požara. Ovom prilikom molim i sve učesnike u saobraćaju kada primjete signalni uređaj na vatrogasnom vozilu ili drugim vozilima koja imaju signalne uređaje da propuštaju vozila bezbjedno, a ne da nam prave problem, jer sve što se stigne prije na lice mjesta prije ćemo i ugasiti požar i smanjiti štete.''

Obzirom da su već započeli radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, te spaljivanju korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja, te da je u posljednjih mjesec dana Profesionalna vatrogasna jedinica imala je niz intervencija upravo zbog nepaženje, ovom prilikom Štab civilne zaštite Općine Goražde još jedanput upozorava sve građane da povedu računa kako ne bi došlo do neželjenih posljedica izbijanjem požara.

Napominju se građani da su za izazivanje požara zakonom predviđene sankcije i kaznene mjere. U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj telefona 123.


Općina Goražde

Stranice