GORAŽDE Zbog toplotnog vala česti su kolapsi, kako starijih, tako i mlađih pacijenata - Goražde PRESS

Breaking

03. 08. 2017.

GORAŽDE Zbog toplotnog vala česti su kolapsi, kako starijih, tako i mlađih pacijenata

Ljekari Urgentnog centra Kantonalne bolnice u Goraždu imaju pune ruke posla, nakon što je toplotni val zahvatio i ovaj dio BiH. Povećan je broj pacijenata sa posljedicama izloženosti suncu i visokim temperaturama, kazala nam je doktorica Alta Bihorac.

- Česti su kolapsi, kako mlađih, tako i starijih pacijenata. Povećan je broj kardiovaskularnih oboljenja. Pacijenti nam često dođu dehidrirani, kolabirani, ali posljedica nema jer brzo ih saniramo. Potrebno je smanjiti kretanje i fizičke aktivnosti u terminu od 10 do 17 sati, a ako se mora poduzeti mjere zaštite, nositi šešir, uvijek kod sebe imati flašicu vode – dodaje Bihorac.

Doktorica Urgentnog centra upozorava i na opasnosti zbog naglog ulaska u Drinu, na čijim obalama Goraždani traže osvježenje, zbog razlike u temperaturi vode i zraka, koja iznosi i do 20 stepeni.

- Svaki nagli ulazak u vodu može dovesti do posljedica, jer velike su razlike u temperaturama vode i zraka, koje su uvijek iznad 35 stepeni. To može dovesti do grčeva, šoka, kolapsa, tako da je važno postepeno ulaziti u vodu i izbjegavati kupanje u najtoplijem dijelu dana – dodaje Bihorac.

Povećan je i broj pacijenata sa gastroenterokolitisom.

- Radi se o gastrointersinalnim oboljenjima, a simptomi su identični - proliv, povraćanje, visoka temperatura, dehidracija. Ozbiljnih posljedica nije bilo, jer pacijenti se javljaju odmah nakon što se jave simptomi. Ako kolabiraju nazovu hitnu koja odmah ide na teren. Maltene svaki drugi pacijent ima simptome oboljenje probavnog trakta, tako da je ova pojava na ivici proglašenja epidemije - ističe dr Alta Bihorac.


Avaz

Stranice