Sutra centralna manifestacija obilježavanja Dana oslobođenja Goražda - Goražde PRESS

Breaking

17. 09. 2019.

Sutra centralna manifestacija obilježavanja Dana oslobođenja Goražda


Centralni događaji obilježavanja Dana prvog oslobođenja, Dana Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda bit će upriličeni sutra,  na sam dan praznika. Uz evociranje uspomena na 18. Septembar 1992. Godine kada je prvi put oslobođeno Goražde, bit će odata počast svim šehidima i poginulim braniocima ovog dijela BiH.

Delegacije izvršne i zakonodavne vlasti BPK i lokalnih zajednica i boračkih udruženja položit će cvijeće partizansko groblje u Kolijevkama, kao i na spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda.

Na platou ispred zgrade kantonalnih institucija uz prigodan program održat će se centralna manifestacija obilježavanja Dana BPK i Grada Goražda uz prisjećanje na vrijeme kada je zahvaljujući  izuzetnoj hrabrosti  njegovih branilaca  Goražde postalo prvi slobodni grad u ratom okupiranoj BiH.

Pojedincima, institucijama i organizacijama koji su dali najveći doprinos kako u ratu tako i poslijeratnoj obnovi i afirmaciji ovog grada, sutra će biti dodjeljena i najveća priznanja BPK i  Grada Goražda na zajedničkoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća i Skupštine BPK Goražde koja će se  održati u velikoj sali Centra za kulturu.

U džamiji Šehidija u Vitkovićima bit će proučena hatma dova za sve šehide, dok će u Sinan-begovoj džamiji  biti upriličena večer Kur'ana.

U maloj sali Centra za kulturu sutra će se održati i promocija knjige Vlatka Glavaša „Kapiten jednog teškog vremena“ dok  u 20 sati u Goraždu gostuje Pozorište mladih Sarajevo  sa predstavom „Trg ratnika“.

Dan poslije, predviđen je obilazak porodica šehida i oboljelih demobilisanih boraca u Kantonalnoj bolnici Goražde,a   bit će obilježena i godišnjica mobilizacije policije.

U nizu sportskih događaja organiziranih uz Dan BPK i Grada Goražda, centralno mjesto ove godine zauzima 15. Međunarodni malonogometni turnir „Alija Izetbegović“ čije je otvaranje planirano u petak 20.septembra.

Istu noć koncert sevdaha u velikoj sali Centra za kulturu  priredit će Udruženje „Safet Isović“ iz Sarajeva dok će u subotu koncert za mlade Goražda održati rock škola. I ove godine u okviru obilježavanja ovog značajnog datuma održat će se Međunarodni šahovski turnir i memorijalni košarkaški turnir „Damir Kanlić – Žućo“.

18. septembar jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Goražda i BPK. Na ovaj dan prije 27 godina prvi put je oslobođeno Goražde. Okončanjem operacija “Krug” i “Drina”  koje su trajale od 16.avgusta do 18.septembra  branioci ovog područja postigli su najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, oslobodivši više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom



RTV BPK

Stranice