Svečano obilježen Dan oslobođenja Goražda - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

18. 09. 2019.

Svečano obilježen Dan oslobođenja Goražda - FOTO


Svečanom zajedničkom sjednicom Gradskog vijeća i Skupštine BPK Goražde, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja, partizanskim i šehidskim i grobljima poginulih boraca, u Goraždu je obilježena 27. godišnjica oslobođenja grada. 

Akcija „Krug“ izvedena je u avgustu 1992. i okončana je razbijanjem obruča oko grada na lijevoj obali rijeke Drine. Već u septembru operacijom „Drina“ agresor je potisnut od grada i na desnoj obali, oslobođeno je kompletno područje općine Goražde i postignut najveći uspjeh ARBiH u prvoj godini rata. 

- Kada smo išli na izviđanje u rejon Dražmila, taj dan je na Crijetežu bila i neprijateljska izvidnica. Mi na jednom, a oni na drugom brdu. Znači, i oni su se pripremali da se spuste prema Goraždu, ali smo ih preduhitrili – kazao je Nedžib Bašić, ratni načelnik štaba 1. drinske udarne brigade, prisjećajući se slavnih bitaka.

Premijerka BPK Aida Obuća istakla je kako su 1992. godine hrabri borci Goražda pokazali kako se bori za ono što je najsvetije, za svoju domovinu BiH. 

– Danas kad su nam poznate činjenice ko je napadao i kako je napadao na Goražde, mi moramo glasnije poručiti da želimo pravdu za sve one koji su bili u opkoljenom Goraždu od 1992. do 1995. Želimo da naši heroji budu heroji, a ne oni koji će odgovarati pred sudovima BiH. Želimo da oni koji su nas držali opkoljene, koji su pucali na nas, odgovaraju za to što su činili – poručila je Obuća.

U ime Vlade KS čestitke herojima Goražda uputio je ministar za boračka pitanja Ismir Jusko. 

– Svi mi koji smo bili na drugim ratištima bili smo svjesni šta je Goražde u ratu. Da je to jedna od zadnjih kapija istočne BiH. Ono što ste vi tada uradili izlazilo je iz mogućnosti bilo kakve vojno–policijske strategije. Vjerovatno da će u godinama koje su ispred nas mnogi vojni analitičari imati priliku da istražuju i analiziraju šta se to desilo, da se uspjelo uraditi ono što ste vi uspjeli u tom momentu. Veoma teško je da se to moglo naučiti u bilo kojoj vojno–policijskoj taktici. Ono što je donijelo pobjedu Goraždu nije bilo u vašem oružju, nego u vašim grudima. Vi ste to iznijeli na način da mnogi mogu učiti od vas i danas sam toliko ponosan što se imam priliku obratiti herojima Goražda – istakao je Jusko.

Čestitke je uputio i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, istakavši da ciljevi agresije – podjela BiH i uništenje bošnjačkog naroda, nisu ostvareni, jer se domovina branila srcem.

Tokom svečane sjednice zakonodavnih organa vlasti dodijeljena su najviša priznanja Grada i BPK Goražde. Odlukom Gradskog vijeća Goražda, „zbog promocije ugleda Grada Goražda“ za počasnog građanina Goražda proglašen je Ljubo Pravdić, direktor ''Cesta FBiH''. „Zlatna plaketa Goražda“ dodijeljena je preduzeću „Pobjeda Rudet“ za izuzetan doprinos razvoju i boljitku. 

„Srebrena plaketa Grada Goražda“ uručena je predstavniku Udruženja penzionera. Za „Prijatelja Goražda“ proglašen je direktor organizacije ASB za jugoistočnu Evropu Elmir Bojadžić. „Povelja za životno djelo“ dodijeljena je dugogodišnjem novinaru Slavku Klisuri, dok je „Povelja humanosti“ uručena Džebrailu Bajramoviću.

Odlukom Skupštine BPK Goražde priznanje „Počasni građanin“ dodijeljeno je Irene Cormezana-Lizarribar iz organizacije ''SOS Balkanes''. 

Javno priznanje „Plaketa Kantona“ posthumno je dodijeljeno Hadžu Efendiću, prvom predsjedniku SO Goražde nakon višestranačkih izbora 1990., predsjedniku Ratnog predsjedništva Općine Goražde, potpredsjedniku Vlade RBiH i ambasadoru BiH u Austriji. Javno priznanje „Štit Kantona“ dodijeljeno je ratnom komandantu 31. drinske udarne brigade ARBiH Abduselamu Sijerčiću.


Pogledajte cijelu foto-galeriju OVDJE 


Goražde PRESS / Avaz

Stranice