Inspekcija u Službi za zapošljavanje BPK Goražde pronašla radnike nacrno - Goražde PRESS

Breaking

03. 02. 2017.

Inspekcija u Službi za zapošljavanje BPK Goražde pronašla radnike nacrno

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije da je kantonalna inspekcija u Službi za zapošljavanje BPK Goražde pronašla dva radnika nacrno, Služba za zapošljavanje BPK Goražde oglasila se saopćenjem za javnost na zvaničnoj stranici na kojoj je i objavljen inspekcijski zapisnik.

U zapisniku se, između ostalog, konstatuje da poslodavac nije zaključio ugovor o radu i osobe nije prijavio na obavezno osiguranje, a da je inspektoru na uvid predočen Ugovor o povremenim i privremenim poslovima, zaključen 22. decembra 2016. godine, za obavljanje poslova čišćenja prostorija službe u trajanju od 22. decembra 2016. do 21. februara 2017. godine i ugovor o povremenim i privremenim poslovima voditelja kluba za traženje posla u Službi za zapošljavanje BPK Goražde, zaključen na period od 4. januara 2017. do 28. februara 2017.godine.

U zapisniku se također ističe da se uvidom u član 11. Pravilnika o radu Službe za zapošljavanje BPK Goražde, ugovor o privremenim i povremenim poslovima može zaključiti radi obavljanja neodgodivih poslova koji su neophodni za nesmetan rad Službe.

U zapisniku je navedena i primjedba poslodavca da se u konkretnom slučaju radi o neodložnim poslovima, za koje postoji aktuelan konkurs, a započeta konkursna procedura za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta je obustavljena zaključkom Kantonalne Vlade, na osnovu kojeg je Upravni odbor Službe za zapošljavanje 17. januara obustavio konkursnu proceduru te su bili prinuđeni angažovati osobe na pomenutim poslovima.

Direktor Kantonalne inspekcije Midhat Hadžiomerović potvrdio je za Klix.ba da je inspekcija ustanovila da je počinjen prekršaj te da će postupiti u skladu sa zakonskim propisima.

"Inspekcijski organi će postupati prema stanju koje je konstatovano u zapisniku, sačekat ćemo tri dana zakonskog roka, što je period za izjašnjavanje stranke. Riječ je o prekršaju koji će se tako tretirati i koji će biti sankcionisan", izjavio je Midhat Hadžiomerović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Hadžiomerović, na pitanje da li se ovaj slučaj tretira kao rad nacrno odgovara da je "sve što nema adekvatnog ugovora, rad nacrno".

Direktorica Kantonalne Službe za zapošljavanje Nafija Hodo nije željela komentarisati cijeli slučaj.

"Sve smo objavili na našoj zvaničnoj stranici i postupit ćemo tako. Sporno je, bar prema saopćenju kojim se oglasila Služba, što se i prije službenog potpisivanja i dostavljanja Zapisnika, pojavio članak na internet portalima koji "sadrži i plasira neistinite informacije kojima nanosi direktnu štetu dignitetu institucije, kao i direktorici Službe za zapošljavanje BPK Goražde", poručila je Hodo.

Služba za zapošljavanje BPK Goražde navodi da će od nadležnih organa tražiti utvrđivanje odgovornosti za kreiranje i plasiranje neistinitih informacija javnosti.


Klix.ba

Stranice