PRAZNIČNA AKCIJA MUP-A BPK Svi vozači pod dejstvom alkohola bit će kažnjeni - Goražde PRESS

Breaking

30. 04. 2019.

PRAZNIČNA AKCIJA MUP-A BPK Svi vozači pod dejstvom alkohola bit će kažnjeni


MUP BPK Goražde narednih dana provodit će pojačane mjere kontrole saobraćaja i mjesta prvomajskih okupljanja.  

- Sačinili smo plan pojačanih mjera koji podrazumijeva angažiranje većeg broja policijskih službenika u odnosu na uobičajeni i stavljanje na raspolaganje svih materijalno-tehničkih sredstava. Prisustvo policijskih službenika, kako uniformiranih tako i iz Sektora kriminalističke policije, bit će pojačano kako u užem gradskom jezgru tako i u ruralnim dijelovima u sve tri općine BPK Goražde, s posebnim akcentom na lokacije gdje se tradicionalno organizira proslava Prvog maja - kazao je šef kabineta komesara policije BPK Emko Rizvanović.

Građanima je upućen apel da ne narušavaju javni red i mir, ne upotrebljavalju oružje ili pirotehnička sredstva, a posebno da ne voze pod dejstvom alkohola.

- Ove mjere podrazumijevaju i veće angažiranje saobraćajne policije i pojačanu kontrolu u saobraćaju i zaista će svi vozači koji počine prekršaj biti sankcionirani - upozorio je Rizvanović.

Iz MUP-a Goražde pojasnili su i događaj od ponedjeljka, kada je muškarac iz Ustikoline putem društvenih mreža objavio da ga je napala patrola policije, da su ga policajci kasnije pretukli u jednoj kafani, a on im je zaprijetio vatrenim oružjem. Prema riječima Rizvanovića, odmah po objavljivanju ovog snimka angažirani su službenici Jedinice za profesionalne standarde.

- Inspektor za unutrašnju kontrolu obavio je razgovor sa osobom koja je objavila sporni snimak, sa policijskim službenicima koji se dovode u vezu sa ovim događajem te svjedocima. Utvrdili smo da se radi o državljaninu SAD, porijeklom iz Ustikoline, koji privremeno boravi u Ustikolini i koji je nedvosmisleno potvrdio da nije bilo nikakve upotrebe bilo kakvih sredstava prinude ni prekoračenja ovlaštenja od policijskih službenika, već da je on u afektivnom stanju sve to izgovorio i objavio na svom Facebooku - kaže Rizvanović.

Unutrašnja istraga, ipak, se nastavlja.

- Spor je nastao nakon što se u više navrata ova osoba obratila u PS Ustikolina, sa zahtjevom da mu se vrati zračna puška koja je prije 17 godina oduzeta od njegovog oca i želio je to zadržati kao uspomenu. Najvjerovatnije da on nije poznavao pravila u BPK koji propisuju način nabavljanja, držanja i nošenja oružja i municije, već se rukovodio mnogo liberalnijim i jednostavnijim zakonom koji važi u SAD - dodaje Rizvanović.

Zbog prijetnji upućenih policajcima, MUP BPK će, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom, istražiti postoje li elementi krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.



Goražde PRESS / Avaz



Stranice